SARV teki opintomatkan Liettuan Vilnaan ja Kaunasiin 10.5.–13.5.2017. Matkalla tutustuttiin maan monipuoliseen kulttuuritarjontaan ja museoihin, tavattiin paikallisia kulttuurialan toimijoita ja vierailtiin muun muassa Liettuan kansallisoopperassa, Trakain linnassa, patsaspuisto Grūto parkasissa ja itsenäiseksi tasavallaksi julistautuneessa Užupisissa.
Ensimmäiseksi tutustuttiin vuodenaikaan nähden hieman viileässä säässä Vilnan vanhaankaupunkiin, UNESCOn maailmanperintöluettelokohteeseen.
Vilnan Literatų-kadun (Literatų gatvė) seinissä on pieniä laattoja, joista jokainen kuvaa jotakuta liettualaista kirjailijaa tai runoilijaa. Vuonna 2009 Vilnassa julkistettu ja alunperin väliaikaiseksi tarkoitettu Literatu street -taideprojekti (Literatų gatvės projektas) jatkuu edelleen. Keramiikasta, puusta, lasista ja metallista tehtyjä laattoja on tähän mennessä ehtinyt kertyä jo yli sata.
Vilnassa sijaitseva Užupis (puol. Zarzecze) julistautui vuonna 1997 itsenäiseksi Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu, perustuslaki ja valuutta. Užupisin presidenttinä toimii elokuvaohjaaja, muusikko ja runoilija Romas Lileikis. Alueella sijaitsee paljon taiteilijoiden työhuoneita, gallerioita ja kahviloita, ja siksi Užupisia on usein verrattu Kööpenhaminan Christianiaan ja Pariisin Montmartreen.
Opintomatkan toisena päivänä vierailtiin Liettuan kirjallisuusinstituutissa (The Institute of Lithuanian Literature and Folklore) ja tavattiin paikallisia kirjailijoita, tutkijoita ja kriitikkoja.
Vilnassa tutustuimme paikalliseen ”Kaapelitehtaaseen”, esittävien taiteiden taloon Arts Printing Houseen / Menų spaustuvėen. Rakennuksessa on muun muassa teatterisaleja, harjoitustiloja, residenssitoimintaa ja kirjasto. Paikkaa esitteli koordinaattori Miglė Kolinytė. Lisäksi tapasimme Sirenos-teatterifestivaalin taiteellisen johtajan Audra Žukaitytėn.
Vierailulla Liettuan kansallisteatterissa (Lithuanian National Drama Theatre) tapasimme muun muassa johtaja Martynas Budraitisin, taiteellisen osaston johtaja Kristina Savickienėn, asiakaspalvelujohtaja Ada Paukštytėn, kiertuekoordinaattori Vytautė Brazdylytėn sekä kirjallisuusosaston johtaja Daiva Šabasevičienėn.
Torstai-iltana käytiin Liettuan kansallisoopperassa, jossa esitettiin Mozartin Figaron häät.
Liettuan itsenäistyttyä neuvostoajan henkilöpatsaat haluttiin ymmärrettävästi poistaa kaupunkikuvasta ja monia niistä myös tuhottiin. Opintomatkan kolmantena päivänä vierailtiin patsaspuisto Grūto parkasissa (Grūtas Park), johon on koottu lukuisia vanhoja neuvostopatsaita. Alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan poistettuina ne jatkavat elämäänsä metsän keskellä ja muistuttavat maan historiasta. Grūto parkasin alueella on myös museoita, eläinpuisto, lasten leikkipuisto ja ravintola.
Grūto parkasista matka jatkui Kaunasiin, Liettuan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, jossa vierailimme muun muassa vanhassakaupungissa, paholaismuseossa ja jazzklubilla.
Neljäntenä päivänä matka jatkui Kaunasista kohti vuonna 1409 valmistunutta Trakain linnaa. Seudulla asuu edelleen turkkia puhuvia karaiimeja, jotka eroavat etnisesti ja uskonnollisesti muusta Liettuan väestöstä. Ensimmäiset karaiimit saapuivat Trakaihin jo 1300-luvun lopussa Vytautas Suuren aikana.
Matkanjohtajana toimi Nils-Erik Friis (Friis&Resor), ja Friisin kanssa matkaohjelmaa suunnittelivat puheenjohtaja Maria Säkö ja toiminnanjohtaja Riikka Laczak. Paikallisena oppaana oli asiantunteva Regina Lakacauskaite. Suurin osa opintomatkan kustannuksista katettiin Kopioston valokopiointikorvauksista maksettavilla stipendeillä, jolloin lähtijöiden omakustannusosuus jäi hyvin kohtuulliseksi.
Kuvaajina ovat opintomatkalle osallistuneet Eino Kaikkonen, Soila Ojanen, Leea Pienimäki, Auli Särkiö ja Riikka Laczak. Kuvaajan nimi on mainittu kuvan yhteydessä.
Lisätietoja SARVin opintomatkoista:
Puheenjohtaja Maria Säkö, puheenjohtaja(at)sarv.fi, 044 5065695, 0440 760917
Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, 041 5065594
Matkanjohtaja Nils-Erik Friis (Friis&Resor), friisresor(at)gmail.com, 0500 160 868